Следвайте Гласове в 30% увеличение на цената на газа през зимните

...
Следвайте Гласове в 30% увеличение на цената на газа през зимните
Коментари Харесай

Росен Христов: Природният газ през януари ще поскъпне с около 30%

Следвайте " Гласове " в
30% нарастване на цената на газа през зимните месеци прогнозира енергийният министър Росен Христов в предаването „ Здравей, България ” на Нова телевизия. Причината  - чака се да използваме количества от хранилището в Чирен, които са купени на по-високи цени. „ Надявам се цената да е под 200 лева, само че евентуално междинната цена ще е към 200 лева, което е в границата на допустимото ”, изясни министърът.

Междувременно, до десет дни, България трябва да завърши договарянията с Турция за доставка на природен газ. Очаква се да бъдат подписани дълготрайни контракти.
„ България употребява към 3, 5 милиарда куб. метра газ на година. Един милиард идва от Азербайджан, т.е. към 30%. В момента всичко останало купуваме от Гърция - полутечен и тръбен газ. Това са краткосрочни контракти. С Турция направихме огромен пробив при срещата сред Радев и Ердоган. Българският президент съумя да контракти напълно смяна в тяхната позиция по отношение на партньорството ни. Това не е постигано в никакъв случай досега  - да употребяваме турските терминали за полутечен газ. Преговаряме за 1 милиард  куб. метра, което са още 30%. Говорим за 13-годишен контракт на доста преференциални цени. Трябва да е отново с кораби и да се втечнява. Следващата стъпка е доставката на кораби. Върви 10-годишен търг. Турция ни предлага  да се включим в техните договаряния с няколко от най-крупните международни снабдители. Преговарят главно с американски компании и с европейски – Норвегия ”, разясни министърът на енергетиката.
По думите му, служебното държавно управление се е пробвало през октомври и ноември да държи ниски цени, тъй като август и септември бизнесът е бил шокиран.

„ Средната стойност се дефинира от целия микс от газа, който имаме в страната. Зимните месеци започваме към количествата, които купуваме, да прибавяме количества от Чирен. Там, за жалост бяха нагнетени количества, които са купени на доста висока цена август и септември от предходното държавно управление. Сега ги употребяваме и те подвигат междинната цена на всичкия газ, който купуваме. Другият съставен елемент, на който можем да влияем повече, е втечненият газ, който продължаваме да купуваме на месечна база. Именно за това беше и тази битка в Брюксел за цената на тавана на газа. Ние и още 10 страни преговаряхме доста интензивно. Нашето предложение беше от порядъка 150-160 евро. Холандия оферираше 275 евро. С дълги договаряния го смъкнаха на 200, след това на 188. Регулаторът следи калкулацията да е точна. Имам упования, че ще успеем да смъкнем под 200. С приемането на тавана се надявам цените на тържищата да стартират да спадат ”, разясни Христов.
Относно дарените от България генератори за Украйна, Христов разясни, че обстановката в Болград е доста тежка.
„ 70% от популацията там е българско. Закарахме 16 генератора, които да обслужват публичните здания – учебни заведения, лечебни заведения. Не е обикновено в 21 в Европа сходни спорове да се вземат решение с танкове, с оръжия ”, сподели още енергийният министър.
Той е безапелационен, че рафинерията „ Лукойл Нефтохим ” би трябвало да работи, в случай че желаеме да имаме евтини горива.
Целия диалог гледайте във видеото.

Източник: Нова телевизия
 
 
20 Дек 20221220 Дек 2022101620 Дек 202245620 Дек 202231720 Дек 202243020 Дек 2022179КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани14 Дек 202264109 Дек 202282417 Дек 202275817 Дек 2022169
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР